România, o țară sufocată de gunoaie. Daniel Tudorache, dezvăluiri despre groapa de gunoi Iridex

777

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache a făcut dezvăluiri uluitoare despre groapa de gunoi Iridex din zona de Nord a Capitalei. Precizările edilului vin în contextul în care bucureștenii din zona de Nord a Capitalei se plâng de ani întregi de mirosul extrem de puternic venit de la celebra groapă Iridex. În același timp, Comisia Europeană declanșează procedura de infrigement împotriva României tocmai pe tema deșeurilor.

„E adevărat, știu (că e miros foarte puternic – n.n.), această groapă a avut 7 celule, pe cinci le-am închis, am stat pe capul lor și am reușit să le închidă, după ce s-au umplut. Noi suntem în proces cu administratorii acestei gropi. M-au dat în judecată și pe mine administratorii gropii, mi-au cerut 600 de mii de euro în instanță, despăgubiri morale, pentru că le-am afectat afacerea. Pe mine nu mă interesează afacerea, câtă vreme nu miroase. Suntem în proces de 2 ani și jumătate, noi vrem să demonstrăm în instanță că avizul lor este ilegal, pentru că s-a depășit capacitatea gropii”, a declarat Daniel Tudorache.

Potrivit primarului de sector, Agenția de Mediu a dat autorizația, iar Primăria Sectorului 1 pune presiune pe agenție să reanalizeze situația gropii din Nordul Bucureștiului. „E o problemă în zona de Nord a Bucureștiului”, spune Tudorache.

„Noi acum intrăm în infrigement pentru gropile de deșeuri. Am încercat să punem presiune pe Agenție… E o problemă cu acea groapă, ar trebui să intre în legalitate doar atunci când treci la 1 km de ea și nu miroase nimic. E un bulgăre fierbinte. Să vă spun ceva: la acea groapă, un deal de fapt, trebuia să deservească 6 sectoare, doar un sector sau două duc deșeurile acolo. Dar depozitează și din Rm. Vâlcea și din țară, pentru că administratorii au tot interesul să câștige bani”, a precizat primarul Sectorului 1.

Totodată, primarul Sectorului 1 spune că există riscul ca zona de depozitare să fie extinsă: „Au mai rămas 2 celule, eu stau cu ochii pe ei să nu încerce să mai lărgească această zonă de depozitare, să ia teren din jur”, a mai spus Daniel Tudorache.

Citește și: Costel Alexe, despre tăierile de copaci din Herăstrău: Trimit Garda Forestieră în control, nu mai putem tolera astfel de practici

Cum arde mafia italiană gunoaie extrem de toxice în România

România a devenit locul unde gunoaiele din Europa sunt aduse pentru a fi arse fără control, în fabricile de ciment, arată o investigaţie jurnalistică transfrontalieră. Mafia italiană aprovizionează cu deşeuri periculoase fabricile de ciment din România. Acolo sunt incinerate şi ajung direct în plămânii noştri, fără ca nimeni să nu controleze nimic, dezvăluie o investigaţie transfrontalieră realizată sub umbrela Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Documentarul „Secrete de Ciment”, publicat de jurnaliştii români de la Rise Project, a ajuns în atenţia presei internaţionale, după ce a arătat că şapte fabrici de ciment din România folosesc ca materie primă deşeuri din Italia şi Germania, aduse în România pentru a fi incinerate.

„Aducerea gunoiului pentru depozitare în România este interzisă, dar multe companii eludează legea transmiţând-o ca mărfuri normale. Odată ajunse în România, aceste deşeuri sunt arse în interiorul uzinelor de ciment la costul modest de 17 euro pe tonă. Dar ceea ce este mai rău este că deşeurile speciale sunt, de asemenea, tratate în acest fel”.

Investigaţia realizată în 2019 de Rise Project arăta că fenomenul arderii deşeurilor în cuptoarele fabricilor de ciment a luat amploare.

„Reziduurile pentru care nu există teoretic soluţii de reciclare au înlocuit astfel combustibilul tradiţional, cărbune sau petrol, poluant şi el. Reţeta este extrem de profitabilă: fabricile nu doar că nu mai plătesc carburantul pentru producţia proprie, ba chiar iau bani să folosească deşeul primit. Cei şapte coloşi industriali din România pot incinera anual un milion de tone de deşeu menajer, adică o cincime din cât producem cu toţii. Problema e că ard orice, inclusiv substanţe strict interzise, iar toxinele emanate în atmosferă au efecte dramatice asupra sănătăţii populaţiei, reclamă doctorii şi autorităţile”, informează autorii documentarului „Secrete de ciment”.

Una dintre fabricile de ciment vizate de ancheta jurnalistică a fost uzina din Chişcădaga, un sat din judeţul Hunedoara aflat în vecinătatea oraşului Deva. Aici, în ultimii cinci ani, două incendii au avut loc în depozitele de gunoaie folosite drept combustibil.