Absolut scandalos! Primăria Sectorului 1 dă voie să se construiască clădiri de birouri, hoteluri și apartamente peste baza Pro Rapid

1149

Primarul Tudorache promitea că va renova baza sportivă pentru copiii din cartierul Bucureștii Noi, dar datele din PUZ arată cu totul altceva.

Politicienii din opoziție au atacat în ultimele săptămâni Planul Urbanistic Zonal prezentat de Primăria Sectorului 1, din care rezultă și că baza sportivă Pro Rapid va fi transformată în cartier cu clădiri de birouri, blocuri de apartamente și hoteluri.

„Altă ilegalitate comisă prin PUZ-ul făcut de PSD. Conform Planului Urbanistic General (PUG), baza sportivă Pro Rapid de pe malul Lacului Grivița, lângă Laminorul, este zona V3 – Baze sportive, adică zona verde. În Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 (PUZ) făcut în plină pandemie de PSD, Baza Pro Rapid este… Centru de afaceri! Adică: clădiri de birouri, hoteluri și, bineînțeles, apartamente. Această reîncadrare urbanistică a primarului nu încalcă numai Legea Spațiilor Verzi, ci și Legea Sportului. Acest PUZ ticălos trebuie oprit! Iar avizele de la Agenția pentru Mediu anulate”, a dezvăluit europarlamentara Clotilde Armand, care a acuzat și că bucăți din Parcul Herăstrău, Pădurea Băneasa și alte parcuri și spații verzi din sector se vor transforma în zone construibile rezidențiale.

MINISTERUL EDUCAȚIEI ȘI MTS AU CERUT ȘI ELE BAZĂ DE LA GUVERN

În 2018, ProRapid a fost în centrul unei alte controverse, după ce Guvernul a ales cui va da în administrare cantonamentul clubului FC Rapid, aflat în faliment. În cele din urmă, Executivul a trimis-o în administrarea Primăriei Sectorului 1 al Bucureștiului, trecând-o din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în domeniul public al Municipiului București și administrarea Consiliului General al Municipiului București (CGMB), după o solicitare în această privință din partea instituției conduse de Gabriela Firea, care promitea investiții și reincluderea bazei în circuitul sportiv și de agrement. Ulterior, Ministerul Finanțelor a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern privind transmiterea bazei din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului București și transformarea juridică a acesteia din bun de interes public național în bun de interes public local.

CGMB s-a luptat în urmă cu doi ani cu Ministerul Educației, care voia să o folosească pentru activitățile de pregătire fizică ale celor 30.000 de studenți de la Universitatea Politehnică, unde rector fusese ministrul de la acel moment, Ecaterina Andronescu, dar și cu Ministerul Tineretului și Sportului, care voia să o transforme în baza de pregătire și cazare pentru sporturile olimpice. Asociația Pro Rapid a lui George Copos deține în continuare pe terenul bazei o clădire de birouri și o sală de forță, pe care a acceptat să le închirieze pe suma simbolică de 1 leu noului club FC Rapid 1923, înființat în iunie 2017, sub denumirea Academia Rapid. Cel mai probabil, dacă pe teren se va începe construirea unor hoteluri, clădiri rezidențiale sau de birouri, Copos va fi despăgubit.

Citește și: Compania de Librării Bucureşti a redeschis jumătate dintre librăriile sale. Vezi librăriile deschise!

PRO RAPID, O BAZĂ SPORTIVĂ CU O ISTORIE ZBUCIUMATĂ

Baza sportivă Pro Rapid a fost construită la inițiativa antrenorului Mircea Lucescu, la finalul anilor ’90, aceasta fiind una dintre principalele cerințe pentru a prelua conducerea tehnică a clubului. George Copos a investit mai multe milioane de euro în cantonament și l-a inaugurat în 1998, totul fiind construit pe locul fostei baze sportive „Tehnometal”, una dintre cele mai importante fabrici din perioada comunistă, specializată în construcția de mașini pentru industria ușoară. O mare parte a bazei, respectiv terenurile de antrenament și hotelul, a intrat de la începutul anilor 2000 în proprietatea producătorilor de mobilă Ovo Design, care a preluat-o de la Copos în contul unei datorii a fostului patron al Rapidului, care nu plătise utilarea unor hoteluri aflate în proprietatea sa. Ulterior, in 2004, Ovo Design a dat baza în plată către ANAF, pentru stingerea unor datorii proprii la bugetul de stat. Echipa de fotbal a putut folosi în tot acest timp facilitățile de la Pro Rapid.

După 2016, când Rapidul a intrat în faliment, baza sportivă a fost abandonată și a ajuns sub sechestrul ANAF, deoarece clubul avea datorii imense la bugetul statului. În aceste condiții, Dan Tudorache, primarului Sectorului 1, declara că „în timp ce copiii din Bucureștii Noi joacă fotbal pe stradă, printre mașini, baza sportivă Pro Rapid este lăsată în paragină. Și nu e normal. Avem fondurile necesare pentru a o reinclude în circuitul sportiv și de agrement. Așteptam hotararea de guvern”. Dupa înființarea echipei care se vrea continuatoarea Rapidului, Tudorache și instituția sa au investit sume importante in renovarea bazei sportive, dar pare să fi uitat de micii fotbaliști din Bucureștii Noi, din moment ce a acceptat tacit introducerea ilegală a unui teren sportiv în circuitul imobiliar, într-o zonă unde metrul pătrat neconstruit se vinde cu 200-400 euro. Dacă rămâne fără baza de pregătire, cel mai probabil, Rapidul va juca pe noul Stadion Giulești și se va antrena în Regie sau pe arena de la Arcul de Triumf.