Amendă de 50.000 de lei pentru masacrarea copacilor din Herăstrău. Banii, platiți tot din buzunarul cetățeanului

1176

Garda Națională de Mediu a desfășurat acțiuni de control începând cu data de 14 februarie 2020, ca urmare a informațiilor apărute în mass-media referitoare la tăierile de arbori din zona Parcului Herăstrău, și a aplicat Administrației Domeniului Public Sector 1 o amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei, conform unui comunicat al instituției postat pe Facebook.

“Pe terenul în suprafață de circa 4 ha, amplasat în zona ‘Herăstrăul Nou’, din Parcul Herăstrău, a fost constatată existența unui număr de 66 de cioate, rezultate în urma lucrărilor de defrișare arbori. În urma analizării atât a avizelor emise de Primăria Municipiului București pentru executarea lucrărilor de defrișare, cât și a documentației ce a stat la baza emiterii acestora, echipa de comisari a constatat că doar 3 arbori erau incluși în aceste avize.

Astfel a fost consemnat în actul de control că au fost efectuate lucrări de defrișare fără avize de specialitate pentru un număr de 63 arbori de către Administrația Domeniului Public Sector 1. Cioatele identificate la fața locului aveau diametre cuprinse între 12-44 cm. Lucrările de defrișare au fost efectuate inclusiv asupra unor arbori sănătoși, aspect pus in evidență de starea cioatelor, starea materialului lemnos tăiat, respectiv grosimea acestora (arbori tineri)”, se spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, reprezentantul ADP Sector 1 susține că decizia defrișării a avut în vedere starea arborilor, parte din ei fiind uscați sau rupți din cauza fenomenelor meteo din februarie 2019 și au fost avute în vedere prevederile menționate în ‘Aviz cu caracter general’ emis de către PMB – Direcția de Mediu. Lucrările de defrișare au fost efectuate în perioada 3 – 5 februarie 2020.

Instituția menționează că în conformitate cu acest aviz cu caracter general, “(…) nu se execută lucrări de defrișare asupra arborilor/arbuștilor de pe raza Municipiului București”.

Citește și: Primarul Tudorache va amenda tot sectorul 1 în 2020

“Având în vedere aspectele de mai sus, s-a constatat că măsura defrișării a fost excesivă în raport cu condițiile stabilite prin Aviz cu caracter general’ emis de către PMB – Direcția de Mediu. În lipsa avizării lucrărilor de defrișare pentru cei 63 arbori, nu există stabilite obligații privind plantări în compensație, ca atare ADP Sector 1 nu a îndeplinit cerințele legale în domeniul protecției mediului stabilite conform OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, art 62, conform căruia:

‘Deținătorii, cu orice titlu, de terenuri, pe care se găsesc perdelele și aliniamentele de protecție, spațiile verzi, parcurile, gardurile vii, sunt obligați să le întrețină pentru îmbunătățirea capacității de regenerare a atmosferei, protecția fonică și eoliană’. Ca urmare a celor constatate, ADP sector 1, a fost sancționat cu amenda contravențională în cuantum de 50.000 lei”, se arată în document.

Totodată, Garda Națională de Mediu precizează că au fost impuse măsuri prin care s-a interzis efectuarea oricăror lucrări de tăieri neautorizate a arborilor și arbuștilor, s-a impus obligația întreținerii spațiilor verzi, a parcurilor, gardurilor vii, perdelelor și aliniamentelor de protecție, în scopul îmbunătățirii capacității de regenerare a atmosferei. ADP Sector 1 îi revine obligatia de a informa PMB – Direcția de Mediu cu privire la lucrările de defrișare efectuate în cadrul amplasamentului ce a facut obiectul controlului, pentru a i se stabili plantările în compensare conform actelor normative în vigoare.

ADP Sector 1 primește însă bani de la Primăria Sectorului 1, astfel că bucureștenii au rămas și fără copaci, și vor plăti și amenda.