ANAF recuperează o parte din prejudiciul din dosarul Poteraș: A vândut un teren din nordul Capitalei, cu 3,4 milioane de euro

865

Agenția Națională de Administrare Fiscală a vândut la licitație un teren de peste 15.000 de metri pătrați, aflat într-o zonă rezidențială din nordul Capitalei, cu suma peste 3,4 milioane de euro. Terenul de 15.210 mp este situat pe Aleea Mateloților nr. 31-43, în Sectorul 1, și era proprietatea omului de afaceri Marian-Jean Căpățînă, implicat în mai multe tranzacții imobiliare mediatizate din Capitală.

Banii urmează să acopere o parte din prejudiciul din dosarul fostului primar al Sectorului 6 Cristian Poteraș, condamnat la opt ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane. Decizia definitivă a fost dată în mai 2015 de Curtea de Apel București.
“La licitația organizată de ANAF au participat doi ofertanți, iar bunul a fost adjudecat la prețul de 16.536.900 de lei (peste 3,4 milioane de euro),” anunță ANAF.

19,9 milioane de euro, confiscate
Atunci când Curtea de Apel București l-a condamnat pe Poteraș și alți șase funcționari din Primăria Sectorului 6, instanța a decis și desființarea a șase titluri de proprietate pentru terenuri intravilane emise de fostul edil și mai multe contracte de vânzare-cumpărare.
Aceeași instanță a dispus și confiscarea mai multor sume de bani. Printre acestea era și cea de 19,9 milioane de euro de la Marian-Jean Căpățînă, care reprezintă prețul obținut din vânzarea a două terenuri din Sectorul 6 al Capitalei, de 16.831,03 mp, respectiv 3.053,68 mp.
Inedit, Marian-Jean Căpățînă nu a avut nicio calitate în proces, dar magistrații au aplicat procedura confiscării speciale în acest caz. Pentru recuperarea acestor bani, magistrații au pus sechestre asigurătorii.
“Dispune luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea confiscării speciale, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aparținând lui Căpățînă Marian-Jean (Căpățînă Marco Jean), până la concurența sumei de 19.900.000 de euro”, se arată in minuta Curții de Apel București.

Citește și: Primarul Tudorache va amenda tot sectorul 1 în 2020

Acuzațiile DNA
Potrivit anchetei DNA din acest caz, reconstituirile drepturilor de proprietate pe imobilele din ancheta care-l viza pe Poteraș s-au făcut în avantajul unui grup de persoane din care făcea parte și Marian-Jean Căpățînă.
Era vorba de terenuri aparținând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului București sau ale Clubului Sportiv Rapid, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie ICECHIM și Academiei Române.
Paguba era evaluată de DNA la 58 de milioane de euro.
“Mecanismul prin care au fost obținute în mod facil avantaje patrimoniale consistente a fost pus în operă pe fondul existenței unui sistem birocratic și a unui orizont de așteptare extrem de restrâns pentru persoanele îndreptățite la respectivele reconstituiri.
Astfel, mai multe persoane au cedat drepturile litigioase către același grup de interese în schimbul sumelor totale de 417.900 de euro și 40.000 de lei, pentru ca, în urma “reconstituirii dreptului de proprietate” iar apoi, prin comasare, terenurile astfel obținute (situate pe Bd. Timișoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei) să fie valorificate cu profituri uriașe: pentru suprafața de 68.428 mp vândută a fost încasată suma de 33.654.918,67 de euro, prețul total al tranzacțiilor fiind de 82.324.529,67 de euro”, acuză DNA.
Aceste fapte ar fi avut loc în perioada 2005-2006.