Baza Pro Rapid se transformă în mall!? Care e situația la zi + va câștiga și George Copos?

648

Pro Rapid, leagănul Rapidului modern, baza din Bucureştii Noi, s-ar putea transforma în mall, centru de afaceri, bloc de birouri sau orice altceva fără legătură cu sportul. Primarul sectorului 1 neagă, deși planul apare într-un document oficial.

Un Plan Urbanistic Zonal împins spre aprobare în sectorul 1 are ca obiectiv, între altele, schimbarea destinaţiei bazei Pro Rapid, locul de antrenamente și cantonament al giuleștenilor pentru ani la rând. Mai multe asociații civice acuză uriașe interese imobiliare. Despre ce e vorba, mai exact?

Cuiul lui Pepelea în toată această afacere sunt Primăria Sectorului 1 şi firma Vego. O firmă care s-a oferit să realizeze gratuit câte un PUZ pentru fiecare sector al Bucureştiului. În unele sectoare deja se aplică PUZ-ul marca Vego. Planul Urbanistic Zonal este un instrument care reglementează dezvoltarea urbanistică a unei zone, stabileşte norme şi impune reguli.

Cutia Pandorei

În sectorul 1, unde se află baza Pro Rapid, PUZ-ul coordonator propus de firma Vego este contestat de mii de cetăţeni sub cele mai diverse forme: prin petiţii, prin postări pe site-ul primăriei sau prin intermediul unor acțiuni inițiate de asociaţii cetăţeneşti. La fel s-a întâmplat şi în celelalte sectoare, însă primarii au trecut peste protestele oamenilor.

Locuitorii sectorului 1 acuză faptul că PUZ-ul Vego va deschide o cutie a Pandorei din punct de vedere urbanistic, permiţând speculanţilor imobiliari să construiască necontrolat, în orice zonă, blocuri de 10-15-25 de etaje.

Zonă reîncadrată?

Asociația Eco Civica şi Asociaţia Salvaţi Cartierele Bucureştii Noi şi Dămăroaia au și dovezi. În PUZ, baza Pro Rapid este marcată drept „zona polilor de dezvoltare urbană. Centre de afaceri, servicii publice, centre comerciale, spaţii publice, centre culturale”. Asta înseamnă că zona în discuţie e reîncadrată, din punct de vedere urbanistic, şi oferă posibilitatea ca în loc de sport, pe baza Pro Rapid să se poată construi blocuri de birouri, mall şi orice alte obiective fără legătură cu sportul.

Dan Trifu, de la Eco Civica, explică: „De vreo 10 zile analizăm PUZ-ul Vego. Azi am ajuns la Pro Rapid şi am văzut că baza e trecută la centru de afaceri şi toate zonele verzi de pe malul apei figurează ca zone construibile. Am rămas uimit când am văzut ce funcţiune i se pregătește, deşi e bază sportivă! Am mai observat că foarte multe baze sportive care apăreau în Planul Urbanistic General din 2000 nu mai apar în PUZ-ul Vego. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului trebuia să analizeze documentaţia şi să sisteze tot, dar nu a făcut așa ceva. PUZ-ul acesta aduce prejudicii foarte mari oraşului şi ne văduveşte de enorm de multe spaţii verzi”.

„Baza asta nu e importantă doar pentru istoria Rapidului, ci pentru toţi copiii din zonă. În câţiva ani au dispărut nenumărate baze sportive din partea asta a oraşului pentru că nu s-a vrut cadastrarea domeniului public. Acest PUZ e ceva apocaliptic! Se propune creşterea populaţiei în sector de la 250.000 la 850.000 de locuitori” – Clotilde Armand, europarlamentar.

Citește și: Computerul tomograf care depistează COVID-19 a fost adus în România

Care este situația la zi, din punctul de vedere al actelor și aprobărilor?

  • În februarie 2020, primarul sectorului 1, Dan Tudorache, spunea: “În ultima ședință de Consiliu le-am spus oamenilor: în acest mandat eu nu duc acest PUZ la aprobat la Consiliul General. Ce vreți mai mult? Nu vreau să folosească tema asta a PUZ-ului ca temă de campanie, că nu-l duc la aprobat în acest mandat!”
  • În ciuda declaraţiei primarului, de la data interviului şi până astăzi au apărut mai multe variante ale PUZ-ului.
  • Cel mai important lucru: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a aprobat PUZ-ul! Aprobarea dată de ANPM a stârnit un scandal imens întrucât s-a aflat de ea abia pe 7 aprilie, deşi documentul de aprobare poartă data de 23 martie.
  • Agenţia a aprobat PUZ-ul în plină pandemie şi l-a postat într-un cotlon al site-ului propriu, unde a fost descoperit accidental. Totodată, pentru a bifa o obligație legală, ANPM a anunţat că avizează pozitiv lucrarea printr-un anunţ publicat la rubrica de mică publicitate a cotidianului Naţional.
  • Mai multe asociaţii cetăţeneşti din sectorul 1 au sesizat DNA-ul cu privire la PUZ-ul Vego.
  • Pentru a deveni operaţional, PUZ-ul trebuie votat de Consiliul General al PMB, acolo unde majoritatea e deţinută de PSD. Dan Tudorache este și el membru PSD.

Am cerut încă din 28 aprilie opinii de la Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 1 şi Ministerul Transporturilor cu privire la situaţia bazei Pro Rapid în contextul acestui PUZ. Până la ora publicării acestui articol nu a sosit niciun răspuns.

„PUZ-urile de sectoare au apărut pentru că nu există interes ca oraşul să fie guvernat de un PUG – Plan Urbanistic General. PUG-ul actual e din 2000 şi trebuia reînnoit la fiecare 10 ani, dar asta ar însemna o lovitură dată mafioţilor imobiliari” – Clotilde Armand, europarlamentar

Se bat cap în cap

Primarul Tudorache susține că Pro Rapid va rămâne o bază sportivă. Deși PUZ-ul zice altceva. „Peste cele 3,5 hectare de teren ale bazei Pro Rapid nu se va construi nimic. Baza rămâne așa cum e, mă rog, o vom moderniza. Și pe terenul de lângă ea se va construi o sală polivalentă. Un privat are un teren foarte mare lângă bază și vrea să ridice acolo o Polivalentă. Iar eu vreau ca Primăria să se implice, să facem un parteneriat. Acea zonă ar trebuie să fie o zonă sportivă, cu baza Pro Rapid, un parc și o sală polivalentă”, a spus el.

Europarlamentarul Clotilde Armand a replicat imediat: „Fizic, varianta susțintă de primar este imposibilă. De ce? Pentru că lângă baza Pro Rapid avem așa: un cimitir, o întreprindere privată, o altă bază sportivă și lacul Grivița. Unde vrea să facă o sală polivalentă «lângă baza sportivă»?! Și dacă o face «lângă», de ce în PUZ-ul PSD baza sportivă, respectiv terenul de fotbal, terenurile de tenis, tot ce este acolo, va fi zonă centru de afaceri?!”.

E o catastrofă, o agresiune fără precedent în istoria oraşului asupra spaţiului verde şi asupra calităţii vieții oamenilor. Dacă acest PUZ va trece la vot, vor creşte blocuri nu doar peste baza Pro Rapid, ci și în parcul Herăstrău sau în pădurea Băneasa” – Clotilde Armand, europarlamentar

„Un cadou pentru mafia din imobiliare!”

Fost consilier al Primăriei Sector 1, în prezent europarlamentar din partea USR, Clotilde Armand spune că „în cazul Pro Rapid, acest PUZ încalcă din start două legi: pe cea a educaţiei fizice şi pe cea a spaţiilor verzi. Practic, se doreşte schimbarea destinaţiei unei baze sportive, lucru permis doar prin Hotărâre de Guvern şi cu construirea în prealabil a unei alte baze similare. Acest PUZ e un atac la interesul unei comunităţi! Asistăm la un conflict între interesul cetăţenilor şi cel al rechinilor imobiliari, pentru că acest PUZ e un cadou făcut mafiei imobiliare. Pro Rapid e ţinta unor privaţi care îşi doresc altceva decât îşi doresc cetăţenii”.

Va avea de câștigat și Copos?

În prezent, baza Pro Rapid, fostă Tehnometal, aparţine statului român. Ea a fost obiectul unui litigiu, a fost închisă în 2016 şi ulterior a intrat în proprietatea statului. George Copos, cel care a modernizat cantonamentul pentru clubul Rapid la jumătatea anilor ’90, mai deține acum alte câteva hectare în vecinătatea bazei Pro Rapid, la est, între aliniamentul bazei şi luciul de apă, şi în nord, acolo unde Pro Rapid are hotar comun cu fosta bază sportivă Constructorul Feroviar, acum şi ea în paragină. În acest context, PUZ-ul Vego l-ar avantaja pe Copos, despre care presa a scris permanent în ultimii 20 de ani că doreşte să dezvolte o afacere imobiliară de anvergură în zonă.

„Suntem pregătiți, am creat o uniune de asociaţii şi de grupuri civice. Ne vom lupta cu ei, nu-i lăsăm dacă vor face PUZ-ul ăsta pentru mafioţii imobiliari, nu pentru cetăţeni” – Dan Milea, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Cartierele Bucureştii Noi şi Dămăroaia.