Câți copaci și de ce se taie în Pădurea Băneasa. Explicația Gărzii Forestiere și promisiuni de ministru

685

Ministrul Mediului, Costel Alexe, susține că, de acum încolo, rolul principal al pădurii statului de la Băneasa va fi acela de a proteja sănătatea bucureștenilor. Iar asta înseamnă că Romsilva nu va mai putea tăia mii de arbori din această pădure, pentru a vinde lemnul.

Încă de la jumătatea lunii decembrie, Ocolul Silvic din București a început să taie copaci din Pădurea Băneasa (aflată, în parte, pe teritoriul Sectorului 1 al Capitalei).

Peste o sută de bucureșteni s-au alarmat și au sunat la 112, ca să reclame tăierile. Garda Forestieră a făcut controale în pădure. Dar, potrivit inspectorul șef Badea Dumitrașcu, aceste controale n-au scos la iveală nicio neregulă.

“Înainte de toate, cele 24 de hectare (de pe care Ocolul Silvic București avea aprobare să taie 1.679 de arbori) sunt în proprietatea publică a statului (adică aparțin Romsilva, care și păzește și întreține această pădure).

Acolo – conform amenajamentelor silvice – s-au executat lucrări de rărituri. Aceste rărituri au rolul ca arborii care împiedică dezvoltarea altora, de mare valoare, să fie scoși. Se creează spațiu corespunzător dezvoltării arborilor de viitor”, a declarat inspectorul șef al Gărzii Forestiere București.

Citește și: Cazul femeii arse în timpul operaţiei la Spitalul Floreasca: Poliţia Capitalei face cercetări pentru vătămare corporală din culpă

Consilierul general Octavian Berceanu (USR), inginer silvic de profesie, spune, însă, că răriturile făcute în ultima lună în Pădurea Băneasa nu erau necesare.

După ce a vizitat pădurea, miercuri dimineața, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că va schimba destinația corpurilor de pădure ale statului de la Băneasa.

“Vreau să vă anunț că, începând cu luna martie, Pădurea Băneasa va arăta astfel: toate cele 374 de hectare care sunt în proprietatea statului, în administrarea Romsilva, vor ajunge doar pădure de protecție, de la cea de producție, astfel încât ea va fi clasificată ca pădure-parc, aici nemaiputându-se interveni cu lucrări silvice pentru exploatarea arborilor sănătoși, ci doar dacă este vorba de igienizare sau dacă este vorba despre vreo doborâtură.

În momentul de față, vreau să anunț pe toți bucureștenii, pe toți românii, că pădurea Băneasa va redeveni așa cum ar fi trebuit să fie, adică plămânul verde al Capitalei”, a spus Alexe, într-o conferință susținută în Pădurea Băneasa.

În plus, susține ministrul Mediului, și pădurile private ar trebui supuse unui regim similar. În context, Octavian Berceanu susține că e corect ca proprietarii să nu mai taie copaci din pădurea Băneasa. Dar că, în cazul în care li se impune așa ceva, ar trebui despăgubiți.

Una peste alta, dacă ministrul Alexe se ține de cuvânt, pădurea de la Băneasa ar putea prospera, în loc să fie tăiată ras.