Cetățenii se luptă cu Primăria Sectorului 1, care vrea să dea liber la construirea de blocuri-turn

465

Mai multe asociații formate din cetățeni ai Sectorului 1 și-au unit forțele pentru a împiedica primăria condusă de pesedistul Dan Tudorache să modifice Planul Urbanistic Zonal Coordonator.

Oamenii atrag atenția că ar fi distruse cartiere întregi, inclusiv Băneasa și Aviației, dacă normele dorite de primărie intră în vigoare.

Cetățenii au ajuns până în instanță pentru a obține de la primărie documentele care detaliază modul în care se dorește modificarea la nivel urbanistic a Sectorului 1, deși edilul era obligat prin lege să le supună dezbaterii publice.

Ei atrag atenția că prin noile reguli ar fi distruse cartierele de case și blocuri mici, fiind sufocate de blocuri de până la 12 etaje. Ar rezulta cartiere suprapopulate, pentru care nu există soluții de transport public, infrastructură rutieră, locuri de parcare sau spații verzi.

Citește și: Surpriză majoră: Primarul Gabriela Firea: În Capitală sunt patru milioane de oameni

Dan Milea, directorul executiv al Asociației Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi (ASCDBN) a declara “Noi, în asociația asta, facem totul voluntar, din banii nostri. Asociația e doar un instrument de apărare împotriva abuzurilor. Noi avem meseriile noastre, viața noastră, am fi preferat să nu avem nicio problemă, dar în România trebuie să înveți orice ca să te aperi, că suntem în Vestul Salbatic, statul nu te apară cu nimic.

Până acum, a trebuit să învățăm Legile Justiției, am învățat urbanism ca să aflăm de ce ni se fură drepturile. Că asta înseamnă abuz în urbanism – ți se fură drepturile: dreptul să trăiești civilizat, proprietatea ta să fie respectată.

Toate aceste abuzuri duc la consecințe iremediabile pentru zeci, sute de ani”, ne-a spus Milea, care a inițiat acțiunile în instanță împotriva Primăriei Sectorului 1. “Am creat o uniune de asociații și de grupuri civice, noi suntem pregătiți, dacă nu fac PUZ-ul ăsta pentru cetățeni, nu pentru mafioți imobiliari, suntem deciși să ne luptăm cu ei. Asta e mesajul nostru pentru ei”, spuse liderul ASCDBN.