Primarul ales al Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că vrea să înceapă un audit la Primăria Sectorului 1, pentru că la începutul acestui an s-a votat un buget de 2 miliarde de lei şi acum două săptămâni Consiliul Local a votat să mai facă un împrumut de 200 milioane lei. Unde s-au dus banii? se întreabă Clotilde Armand, care acuză că nu s-au făcut investiţii.
În plus, ea a arătat că numărul angajaților din Primărie s-a dublat în patru ani, ajungând la peste 3.000 și de aceea, anunță o reorganizare a schemei și evaluări pe bază de competență. „Stop corupției, stop clientelismului, stop pilelor, stop politicii” este sloganul sub care vrea să acționeze primarul ales al Sectorului 1.
Audit la Primărie
„Vreau să fiu primarul tuturor. Vom reorganiza Primăria. Posturile – care vor fi deschise – vor fi atribuite pe criterii transparente, toată lumea va putea să aplice în funcţie de competenţe; în funcţie de experienţă se vor da aceste posturi. Contractele – la fel. Mai întâi vom face un audit. Vom vedea unde s-au dus toţi banii noştri, banii din Sectorul 1. După cum ştiţi, este primăria cea mai bogată, cu cele mai multe resurse. La începutul acestui an s-a votat un buget de 2 miliarde lei şi acum două săptămâni Consiliul Local a votat să facă un împrumut de 200 milioane de lei. Și nu s-au făcut investiţii. Unde s-au dus banii noştri?”, a spus Clotilde Armand.
„La începutul anului votăm un buget de investiții foarte bun și pe măsură ce trece timpul, banii sunt alocați pe cheltuieli, sunt luați de la investiții și sunt alocați pe cheltuieli: panseluțe, garduri, holtere”, a explicat ea.
Citește și: Daniel Tudorache: Prezența la vot, 50% în Sectorul 1. Pentru Capitală nu va fi nicio dezbatere electorală
Cine rămâne și cine pleacă din Primărie
„Noi vom spune stop corupţiei, stop clientelism, stop pilelor. Vom explica foarte bine ce înseamnă asta, vom avea multe traininguri, vom face dezvoltare personală, vom dezvolta competenţele oamenilor. Dar vom fi intransigenţi. Am spus tot, cine n-a înțeles este în afara echipei. Cu aceste audituri pe care o să le facem pe partea financiară o să vedem şi cine a contribuit la acest dezastru financiar pe care îl vom găsi la Primărie. Când e vorba de angajați, o să avem nevoie de oameni pentru a reconstrui. Regulile n-au fost clare până acum. Acum o să spunem iată, acestea sunt regulile noi şi acum trebuie să vi le însușiți și să performați după aceste noi reguli. Cine le înţelege, bine, va fi un profesionist. Cine nu înțelege va fi dat afară”, a spus Clotilde Armand.
„Noi vom vrea să ne ducem spre cetăţeni. Stop politica. Politica a fost în timpul campaniei. Acum vom acţiona pentru cetăţeni şi va trebui ca angajaţii şi consilierii locali să înţeleagă acest lucru. Am identificat problemele, însă acum va trebui să identificăm soluţiile pentru cetăţeni. Sunt două lucruri: valoarea acestor angajaţi şi competențele lor, performanţa lor. Aceste două criterii le vom vedea în timp, va fi nevoie de timp să ne cunoaştem. Nu trebuie luni de zile pentru a curăţa un trotuar sau a elimina gropile dintr-un trotuar. Va trebui ca într-un timp rezonabil aceste probleme mici să se rezolve. Şi aici vom vedea: cine este cu noi, cine este cu cetățenii şi cine nu este”, a explicat primarul ales al Sectorului 1.
„Sunt un primar care vrea să încurajeze investițiile și firmele private competente”
Întrebată cu ce va începe în materie de investiţii, Armand a răspuns: „O să încep cu multe lucruri în acelaşi timp. Sunt multe probleme. Fiecare cartier are problemele lui mici şi și are problemele lui mari. Știți, vorbim și de Podul Constanța, și de PUZ-uri, sunt multe aspecte și va trebui să mergem repede. Vestea bună este că sunt deja investiţii votate, cum v-am spus. Va trebui noi să lansăm caietele de sarcini, să lansăm licitaţiile. Sunt un primar care vrea să încurajeze investiţiile şi firmele private competente, competitive să participe alături de noi ca să reconstruim acest sector”, a arătat Clotilde Armand.
Ea a dat ca exemplu de investiții votate, dar neexecutate școlile. „Şcolile din Sectorul 1, majoritatea dintre ele, nu au avizul ISU. Sunt nişte clădiri care nu sunt reabilitate seismic. Pot să vă spun o şcoală, unde au fost şi copiii mei, unde scara centrală, în caz de cutremur, se prăbuşeşte. Trebuie urgent să facem această investiţie – care deja a fost votată, a fost făcut deja studiul de fezabilitate, dar nu s-a întâmplat nimic. Aproape 90% din şcoli nu au aviz ISU. Copiii noştri nu sunt în siguranţă la şcoală în cel mai bogat sector din Capitală! Nu putem să ne permitem asta. În 4 ani, fostul primar a avut mai mult de 1 miliard de euro la dispoziție. Ce a făcut cu banii?”, a subliniat Clotilde Armand.
Ea spune că unele achiziții au fost atribuite în mod discreționar și, în plus, nici nu au fost utile. A dat exemplul celor 1.250 de holtere (echipamente medicale – n.r.), cumpărate la un preț exorbitant, care acum zac într-o sală, nefolosite.
Parcări noi, într-un an
Problemele nu sunt la nivel de idei, problemele sunt la nivel de realizare, a punctat Armand, care a mai dat exemplul a patru parcări subterane, construite, dar nefolosite, în Sectorul 1.
„Va trebui să le deschidem pe acestea, dar și să construim alte parcări subterane, așa cum s-a făcut în toate capitalele din Europa”, a arătat primarul ales, precizând că deja sunt studii prin care au fost identificate 17 până la 19 locații pentru astfel de parcări.
Două-trei luni ar dura deschiderea parcărilor deja construite și un an de zile ar fi orizontul de timp indicat de Clotilde Armand pentru construirea noilor parcări.
Promenada Verde, o revoluție
Un alt proiect de infrastructură este Promenada Verde, o zonă fără mașini care să traverseze sectorul de la nord la sud. Și aceasta ar putea fi amenajată într-un an de zile, susține Clotilde Armand.
„E proiectul meu de suflet. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este cadastrul, cadastrul domeniului public, care nu e făcut în Sectorul 1. Când îl vom face, vom vedea unde există domeniu public, până unde se întinde și nu este construit și este aproape de lacuri. Acolo vor fi parcuri, baze sportive. Promenada Verde de 44 de km va fi şi pentru biciclişti, și pentru oameni care vor dori un spaţiu de recreere. Va fi o bulă de oxigen care va traversa tot Sectorul 1 şi ne va permite să îi dezenclavăm pe cei care până acum nu aveau acces nici la spații verzi, nici la lac. Le va permite celor care vor locui în apropiere să ajungă la Promenada Verde pe străzi adiacente. Din Promenada Verde vor ajunge la metroul Străulești sau Charles de Gaulle pe biciclete. Ea va fi o revoluţie. Se numeşte transport durabil. Asta va dura un an, pentru că e doar o Promenadă Verde care trebuie amenajată. Cadastrul şi Promenada Verde”, a promis Clotilde Armand.