Computerul tomograf care depistează COVID-19 a fost adus în România

375

Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Matei Balş” a fost dotat, astăzi, 7 mai, cu un computer tomograf mobil capabil să depisteze pacienții infectați cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de Prof. Adrian Streinu-Cercel, în cadrul unei conferințe de presă, menţionând că de luni aparatul va intra în utilizare continuă.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache a amintit că, în urmă cu o lună, s-a luat decizia în Consiliul Local să se cumpere acest computer tomograf, pe care îl oferă Institutului „Matei Balș” printr-un contract de comodat.

„Acest computer tomograf mobil ne este deosebit de util pentru screening. În momentul în care un pacient cu COVID sau cu o afectare de SARS-CoV-2 intră în institut, primul lucru pe care-l va face – va trece pe lângă această unitate, i se va face investigaţia de rigoare, după care ajunge pe secţie. Ce este important este că acest instrument ne dă o idee încă de la început încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic, ceea ce ne scurtează foarte mult timpii de aşteptare din punct de vedere al luării atitudinii terapeutice. (…) Orice pacient care intră în Balş va trece pe aici, i se va face CT-ul pulmonar, pe baza algoritmului i se spune ce prognostic imediat are”, a spus Prof. Cercel.

Citește și: Compania de Librării Bucureşti a redeschis jumătate dintre librăriile sale. Vezi librăriile deschise!

Softul computerului tomograf arată leziunea de tip pulmonar la pacienții infectați cu COVID 19.

„Aparatul îţi dă o imagine, se cheamă plămânul pestriţ sau în mozaic. Acea imagine este una caracteristică. Dacă nu are acea imagine, prognosticul pacientului este net mai bun. Dacă are acea imagine, ştim unde să-l ducem, într-o altă secţie, în aşa fel încât să-i acordăm de la început sprijinul de care are nevoie ca să nu ajungă să facă leziuni severe”, a mai spus Streinu-Cercel.