Cum explică Poliția Română intervenția din București în urma căreia un barbat a fost împușcat și a murit

948

Poliția Română a oferit explicații în cazul bărbatului din Sectorul 1 al Capitalei care a murit după ce a fost împușcat de polițiști. 

“Activitățile noastre nu au scop violența împotriva persoanelor sau suprimarea vieții. Dar în același timp, când un cetățean sau un polițist este atacat, este supus unei agresiuni, unei vătămări corporale sau îi este pusă viața în pericol, atunci acționăm ferm, conform legii și nu vom ezita să folosim toate mijloacele din dotare. În cazul din Capitală, doi polițiști au fost atacați cu obiecte ascuțite, de natură să le pună viața în pericol și au reacționat folosind armamentul din dotare.

Interventia polițiștilor la acest eveniment a fost solicitată prin apel 112 de cetățeni amenințați de acțiunile persoanei în cauză”, a declarat Bogdan Despescu, chestor șef de poliție și secretar de stat în Ministerul de Interne.

Directorul general al Poliției Capitalei, comisar șef de poliție Bogdan Berechet, a explicat că în acest caz este vorba despre un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și că încă se fac cercetări la fața locului.

Citește și: Decizie de ultimă oră luată de primarul Sectorul 1: Niciun copac nu va mai fi tăiat în Pădurea Băneasa

“În fapt, în această dimineață în jurul orei 4.00, prin apel 112 o persoană dintr-un imobil aflat în Sectorul 1 a sesizat că un bărbat sumar îmbrăcat amenință pe holuri având asupra sa mai multe obiecte ascuțite. La fața locului s-au deplasat polițiștii de la Secția 5 care, după câteva minute, l-au depistat. Din primele rezultate, la vederea polițiștilor bărbatul a devenit violent și i-a lovit pe polițiști, ulterior fugind. A fost localizat la un etaj superior unde a încercat din nou să lovească și a amenințat, motiv pentru care după somație unul dintre polițiști a efectuat foc de avertisment, iar ulterior a acționat asupra celui în cauză cu armanentul din dotare, rănindu-l.

A fost solicitat un echipaj de prim ajutor, iar bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Ulterior a fost înregistrat decesul, iar cadavrul a fost transportat pentru necropsie. Doi dintre polițiștii care au intervenit la eveniment au primit îngrijiri medicale având leziuni la nivelul mâinii și piciorului”, a spus Berechet.

La conferință a participat și inspectorul general al Poliției Române, Liviu Vasilescu.
“Vreau să reamintesc că principala misiune a Poliției Române este siguranța cetățeanului. Vom fi mereu acolo unde este nevoie de noi pentru ca nimeni să nu fie în pericol și vom arăta întotdeauna toleranță zero față de faptele antisociale”, a spus el.

La rândul său, Despescu a precizat că toate activitățile polițiștilor au drept scop protejarea vieții și folosesc resursa letală doar atunci când nu există altă soluție.