Primăria Sectorului 1 și-a făcut deja un obicei din a cumpăra doar de la cine dorește, prin încredințare directă, aparatură medicală în valoare de milioane de euro, pretextând că are nevoie de dotări pe timp de pandemie.
La finele lunii martie, Complexul Multifuncțional Caraiman (aflat în subordinea Primăriei Sectorului 1) a cumpărat – în urma unei negocieri directe, fără publicare prealabilă a procedurii – nu mai puțin de 2.700 de dispozitive pentru realizarea de holtere EKG. Anunțul a fost publicat în SICAP abia pe 31 mai.
Suma pe care o va achita Centrul Multifuncțional pentru aceste aparate se ridică la 54 de milioane de lei (circa 11,1 milioane de euro).
Cum suma pentru această achiziție este foarte mare, o încredințare directă ridică suspiciuni. Tocmai de aceea, europarlamentarul Clotilde Armand – și candidat USR la funcția de primar al Sectorului 1 – a anunțat că partidul său a sesizat deja DNA, în acest caz.
Iată care este, de fapt, problema acestei achiziții, către cine merg banii, dar și cum s-a ajuns aici.
Ce cumpără primăria cu zeci de milioane de lei și de ce nu s-a făcut licitație
De fapt, holter EKG este numele unei investigații medicale cardiologice. Aceasta presupune monitorizarea ritmului cardiac al unui pacient nu într-un anumit moment – cum se face cu un aparat EKG clasic – ci pe o perioadă de timp (de regulă până la 48 de ore).
Practic, pe pieptul pacientului se aplică niște electrozi conectați la un mic aparat portabil (pe care persoana trebuie să îl aibă permanent asupra sa, pe durata analizei). Acest sistem înregistrează continuu modul în care funcționează inima pacientului.
Citește și: Primăria Sectorului 1: Acționăm responsabil, în echilibru cu natura!
La finalul investigației, electrozii se dezlipesc de pe trupul pacientului, iar micul aparat portabil este conectat la un calculator, permițându-i medicului cardiolog să descarce informațiile și să tragă concluzii.
La ce ne trebuie asemenea aparate? Ei bine, de fapt, într-o țară în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces, pare o idee bună ca medicii să primească astfel de dispozitive și să le folosească pentru a monitoriza starea de sănătate a populației.
Întrebarea este: de ce ar cumpăra Primăria Sectorului 1 (prin Complexul Multifuncțional Caraiman) atât de multe holtere prin încredințare directă? Nimic nu indică faptul că ar fi vreo grabă atât de mare, încât să nu se organizeze o licitație la care să vină cu oferte cât mai mulți furnizori de astfel de echipamente. Într-o astfel de situație, poate că administrația Sectorului 1 ar obține chiar un preț mai bun pentru echipamente!
Ei bine, potrivit anunțurilor din SICAP, Complexul Multifuncțional Caraiman a precizat că a cumpărat direct aceste holtere din cauză că acum trăim o “extremă urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă”.
În afara cazului în care, prin Sectorul 1 ar exista și alte amenințări majore la sănătatea publică despre care nu s-a anunțat încă nimic, înțelegem că “evenimentele care nu puteau fi prevăzute” se referă la pandemia cauzată de noul coronavirus.
Dar – potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică (GCS) – la acest moment puțin peste 4.700 de români sunt internați cu COVID-19, în întreaga țară.
Iar în aceste condiții de ce este nevoie repede de 2.700 de holtere EKG doar în Sectorul 1 al Capitalei? E foarte greu de spus.
Firma unui fost consilier general PSD, afaceri de milioane de lei cu statul
Cert este că firma care câștigă bani de pe urma faptului că administrația Sectorului 1 se grăbește nu e deloc străină de contractele cu statul. Iată despre ce este vorba.
Minimed Solution SRL, firma care furnizează holterele, îi aparține integral, potrivit portalului de business listafirme.ro, omului de afaceri Mihai Peptan.
Peptan a fost consilier general PSD până în 2016. Ulterior, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că fostul consilier a fost incompatibil cu funcția, în timpul mandatului. Motivul: Minimed Solutions a încheiat contracte în valoare de 438.030,39 de lei (circa 96.610 euro) cu trei spitale clinice aflate chiar în administrarea Primăriei Capitalei.
La acest moment, Peptan nu mai este consilier general. Dar continuă să facă afaceri bănoase cu statul.
Spre exemplu, pe 4 septembrie 2019, Minimed Solution SRL a câștigat un contract pentru furnizarea, tot către Complexul Multifuncțional Caraiman, a altor holtere EKG și a unui soft pentru dispecerat de ambulanță. Valoarea contractului era de 8,75 de milioane de lei.
La acel moment, potrivit caietului de sarcini din SICAP, Complexul Multifuncțional Caraiman a cumpărat 300 de holtere: 250 cu 3 canale și 50 cu 12 canale.
Iar în primăvara acestui an a extins acest sistem, cumpărând de 9 ori mai multe holtere.
Pentru electrozii cu care să funcționeze respectivele holtere EKG, Complexul Multifuncțional Caraiman n-a mai făcut, însă data de 2 iunie 2020.
Așa se face că tot Minimed Solutions va livra catra Complex electrozi de nu mai puțin de 2,1 de milioane de lei.
Motivul pentru care s-a ales cumpărarea directă pentru electrozi este același: “extremă urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute”.
Nu în ultimul rând, tot Minimed Solution a câștigat licitația lansatăa pe Complexul Multifunctional pentru furnizarea si montarea unui aparat RMN. Valoarea acestui contract este de 3,6 milioane de lei.
Director al Centrului Multifunctional Caraiman este Iuliana Livia Gomes. Aceasta a fost primar în comuna ialomițeană Sfântu Gheorghe.
ANI a declarat-o și pe Gomes incompatibilă cu funcția, din cauză că într-un interval din anii 2009 – 2010 era și edil, dar și administrator în cadrul unei firme.
La acel moment, prefectul de Ialomița a spus că nu poate pune în aplicare decizia, învocând mai multe motive. ANI a amendat Prefectura Ialomița. Dar Gomes și-a dus mandatul la bun sfârșit.
Potrivit CV-ului, înainte de a fi primar, aceasta a lucrat ca jurist, în mediul privat, dar și la Consiliul Judetean Ialomița. Livia Iuliana Gomes are, pe lângă studiile juridice de licență, două masterate: unul în managementul securității naționale (la Academia de Informații Mihai Viteazul) și al doilea în managementul serviciilor sociale.