Dan Filimon, consilierul primarului Tudorache, și „morișca” de scos bani de la Centrul Cultural al Sectorului 1

3237

Grozăviile financiare care se petrec în Primăria Sectorului 1 întrec orice imaginație și, din păcate, ele se desfășoară chiar în proximitatea lui Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, afectându-i acestuia imaginea, activitatea și, de ce nu, chiar și cariera politică.

Personajul în cauză, cel care jonglează după bunul său plac cu banii Primăriei celui mai bogat sector al Capitalei, este Dan Filimon, consilier al primarului Tudorache. Filimon este fost membru PNȚ-CD, actual membru de vază al PNL Sector 1 și un apropiat al fostului primar liberal Chiliman și al lui Vlad Moisescu, fosta eminență cenușie a PNL.

Încă din toamna lui 2018, Dan Filimon s-a instalat, prin Silvia Benga, o interpusă a sa, la conducerea Centrului Cultural al Sectorului 1. Trebuie precizat un fapt extrem de important: consultantul din umbră pe tot ceea ce înseamnă achiziții publice la CCS1, în acea perioadă, era tot un apropiat al lui Dan Filimon și al Silviei Benga, respectiv Lucian Paraschiv, fost consilier general la PMB, din partea PDL, condamnat definitiv, în 2008, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Din acel moment, activitatea Centrului Cultural a luat-o razna, mai ales legat de proiectele de care s-au ocupat Filimon și pupila sa. Filimon și interfața sa, aflată la comanda CCS1 în acel moment, s-au gândit să nu se mai încurce în licitații și s-au pus pe atribuiri directe și pe proceduri simplificate pentru a plasa contractele firmelor de casă. (…)  Dan Filimon și protejata sa de la CCS1 (…) publicau pe site-ul CCS1 anunțurile procedurilor simplificate, le țineau afișate pe site timp de 5 minute, făceau printscreen, după care ștergeau de pe site aceste anunțuri. Firmele de casă ale lui Filimon și ale găștii sale primeau aceste contracte aproape instantaneu, deși procedurile se încheiau pe genunchi, cu documentație incompletă, existând, de pildă, atribuiri către firme care nu aveau depusă documentația financiară.

Citește și: Edilul Sectorului 1 vrea să salveze constructorii ilegali de la faliment, cu bani din vistieria Primăriei

Așadar, au existat cel puțin trei proiecte costisitoare care au fost atribuite practic fără a avea contracte: „Balul Bucovinei – Țara Fagilor”, „Târgul de Crăciun din Parcul Bazilescu” și „Caravana copilăriei”, desfășurată în câteva școli din Sectorul 1. Aceste trei evenimente au costat peste 1 milion de euro. Deși aceste activități au avut loc, cum-necum, nu s-au putut deconta sumele de bani la momentul respectiv, întrucât nu existau acte, nu aveau procedurile legale încheiate etc.

Acum, la aproape un an de zile distanță, Dan Filimon a profitat de o perioadă în care a existat un mic vid de putere la CCS1 și s-a gândit să își regleze acele contracte nedecontate de anul trecut organizând alte evenimente și acțiuni cu o marjă extrem de mică de cheltuieli dar cu o marjă uriașă de profit, de peste 90%.

De exemplu, primul eveniment „1 Decembrie – Reuniți sub Tricolor” a avut loc la Ateneul Român, iar cel de-al doilea s-a numit „Istoria Culturii în Sectorul 1”. Ambele  au costat mai nimic, obținând, în schimb, un profit în bani uriaș. Pentru același scop, s-a organizat și Festivalul Bucovinei 2019, în Piața George Enescu, în luna noiembrie.

De fapt, aceasta este doar o „morișcă” inventată de Dan Filimon și acoliții săi pentru a scoate basma curată cheltuielile cu cele 3 proiecte de anul trecut, enumerate mai sus, și care s-au făcut și atribuit fără respectarea procedurilor legale.

De asemenea, trebuie spus că Dan Filimon a fost adus pe funcția de consilier al primarului Tudorache de un alt consilier al acestuia, Răzvan Munteanu, tot un personaj aparținând cercurilor de interese din PNL, dar și din PSD, a cărui soție, Elvira Munteanu, este director general al companiei Universal Solutions, abonată la contractele cu instituțiile de intelligence ale statului roman – STS, SRI, dar și cu Ministerul Dezvoltării și alte instituții de stat.

De altfel, și Munteanu și Filimon se laudă peste tot prin Primărie și prin cercurile de business din București că lor și firmelor lor de casă nu li se poate întâmpla nimic întrucât „sunt ai SRI-ului”.