În pandemie, românii și-au luat tratamentele de pe Facebook: ce spun farmaciștii

551

Recomandările din mediul online au devenit literă de lege pentru un număr important de români, în timpul pandemiei. Mulți oameni au alergat la farmacie pentru a-și cumăra paracetamol, pentru că au citit un articol pe Facebook.

Din cauza lipsei unui precedent pentru pandemia de coronavirus, atât autoritățile, cât și oamenii de rând, nu au știut foarte bine cum să reacționeze. De la panica legată de cumpărături din primele zile, până la blocajul economic cu consecințe pe termen lung, viața multor oameni s-a schimbat în prima jumătate a acestui an.

O schimbare interesantă în comportamentul românilor au sesizat și farmaciștii, iar consecințele s-au văzut imediat. Lipsa măștilor de protecție a fost cea mai mică problemă cu care s-au confruntat angajații din acest sistem. Cei mai mulți dintre ei au rămas fără medicamente în stoc, în timp ce prețurile au crescut destul de mult.

O serie de detalii interesante despre acest trend au fost confirmate de către o farmacistă din sectorul 1 al Capitalei. Dinainte de depistarea primelor cazuri de îmbolnăviri în România, prima care a explodat a fost cererea de măști. A urmat ulterior o creștere alarmantă a solicitărilor de paracetamol și vitamina C, în funcție de știrile care făceau valuri pe internet.

Citește și: Au spart o clinică și au furat tot ce au putut duce. E incredibil cum au fost prinși

”Imediat după declararea stării de urgență, oamenii s-au panicat și au început să își facă stocuri de medicamente. În primele zile, cererea a fost foarte mare pentru vitamina C, paracetamol, vitamina D, mănuși, dezinfectanți, măști, antiinflamatoare, antitusive și diferite combinații pentru dureri în gât – în general, tratamente pentru infecții respiratorii și alte produse percepute de oameni ca potențial necesare în perioada care avea să vină.

Paracetamolul a fost un caz aparte. Cei mai mulți pacienți au dorit să îl aibă în casă, depășindu-ne și nouă așteptările. Deși făcusem un stoc suficient pentru 6-7 luni, paracetamolul s-a epuizat în două săptămâni din farmacie și chiar a existat o perioadă scurtă când nu l-am mai găsit nici noi la distribuitori”, a declarat Dana Șerban, famacist-șef și administrator Farmacia Sisești.

Partea cea mai tristă ține însă de prețul medicamentelor. Valoarea de achiziție a multora din ele a crescut cu 180% în această perioadă.

Nu au întârziat să apară nici efectele știrilor false răspândite pe internet. ”Mulți pacienți ne-au solicitat atunci o listă de medicamente care a circulat în mediul online cum că ar fi folosită de medicii de la Spitalul MAI pentru întărirea imunității și protejarea față de infecția cu noul coronavirus – un fake news, dar mulți doreau doar produsele de pe acea listă și nimic altceva.

Și tratamentul pentru infecția cu noul coronavirus a fost la mare căutare. Ne-am confruntat cu o cerere foarte mare pentru medicamentele folosite în spitale pentru tratarea COVID-19”, a explicat Dana Șerban.