Lupta cu COVID în fiecare sector din București: Unii primari ne-au oxigenat cu elicopterul, alții refuză să spună cu ce substanțe au pulverizat pe străzi

1085

Organizația Mondială a Sănătății spune clar: spălatul străzilor cu detergent ajută la limitarea răspândirii noului coronavirus. În schimb, nu s-a demonstrat că aplicarea de dezinfectanți pe drumuri sau spații verzi ar aduce vreun beneficiu.

Cu toate acestea, parte dintre primarii Capitalei s-au grăbit să își dezinfecteze sectoarele, atât de la sol, cât și din aer. Ba, unii sunt pregătiți chiar sp o ia de la capăt. Ne-or fi de folos toate acestea sau sunt mai degrabă o irosire a banului public? Iată ce spun edilii.

Asaltați cu informații contradictorii, bucureștenilor le e greu să decidă care dintre primarii de sector îmbină mai eficient lupta împotriva răspândirii noului coronavirus cu administrarea parcimonioasă a banului public.

Oare fac mai bine acei primari care se limitează la spălatul străzilor (recomandat de OMS) și dezinfectatul scărilor de bloc (obligatoriu în virtutea Ordonanței militare nr.4)? Sau, dimpotrivă, acționează cu mai multă grijă față de cetățeni primarii care s-au apucat să pulverizeze dezinfectanți cu tunurile sau chiar cu elicopterele?

E greu de spus. Mai ales că fiecare primar de sector e de părere că metoda sa este cea potrivită, în combaterea răspândirii bolii.

Primarul Sectorului 1: Spălăm, dar dăm și cu dezinfectant folosit și la metrou. În scările de bloc se folosește alt produs

Citește și: Pachete cu măşti, mănuşi şi dezinfectanţi, împărţite în Sectorul 1. Dan Tudorache: Ei sunt în prima linie

Edilul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a anunțat, recent, pe rețelele de socializare că de bază este spălarea cu detergent a străzilor.

În afara acesteia, însă, după cum a explicat edilul de sector, se mai aplică pe străzi un dezinfectant numit Virkon (care, din câte am putut înțelege, conține o substanță numită peroximonosulfat de potasiu). “Virkon se aplică și la metrou. De dezinfecție se ocupă, în Sectorul 1, societatea Romprest. Noi aveam deja contract cu ei și acum am semnat și un act adițional, pentru această dezinfecție.

Intensificăm și eficientizăm acțiunile de combatere a răspândirii COVID-19. Noua strategie presupune acoperirea integrală a Sectorului 1, în 7 zile!

Suprafața sectorului (30% din suprafața totală a Capitalei) a fost împărțită în 7 zone, pe criterii ce țin de eficiență. Fiecare areal are alocată o zi.

În fiecare zonă, acționează simultan echipe care igienizează străzile și fac dezinfecția în blocuri. Toate activitățile se derulează pe timpul zilei. Traficul redus permite acum acest lucru.

Reamintesc faptul că la nivelul Sectorului 1 aplicăm strict recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind igienizarea. În continuare, străzile se spală doar cu detergent stradal concentrat, prietenos cu mediul.

Astăzi s-a acționat în zona I, în cartierele Aviației și Băneasa.

Mi-au spus că se face o dată la fiecare 7 zile. Atât au efect respectivele substanțe. Asta, dacă nu plouă. Dacă plouă, trebuie revenit mai des”, a precizat Daniel Tudorache.
În schimb, în scările de bloc, tot o dată pe săptămână, se dezinfectează cu Halamid (care, în anumite forme de prezentare, se folosește și în agricultură).