Planul Urbanistic Zonal Coordonator al Sectorului 1 – Primăria și firma care a elaborat documentația cer Ministerului Dezvoltării emiterea avizului, care a fost amânată de mai multe ori / Asociația Cartier Pădurea Băneasa, favorabilă planului zonei

835

Primăria Sectorului 1 și firma care a realizat documentația pentru Planul Urbanistic Zonal Coordonator al sectorului cer Ministerului Dezvoltării emiterea avizului necesar aprobării proiectului, aviz a cărui acordare a fost amânată de mai multe ori. Primăria și firma argumentează că orice întârziere reprezintă un prejudiciu adus administrației publice locale. Totodată, Asociația Cartier Pădurea Băneasa a anunțat după o întâlnire cu primarul sectorului 1 Daniel Tudorache că susține PUZ în ceea ce privește zona, motiv pentru care va face o cerere de intervenție în procesul intentat primăriei de cinci ONG-uri care acuză că prin acest PUZ devin construibile părți din Parcul Herăstrău, din Pădurea Băneasa și alte spații verzi din sectorul 1.

Firma care a elaborat documentația pentru PUZ Coordonator al Sectorului 1 și Primăria de sector s-au adresat Ministerului Lucărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în 7 iulie și, respectiv 10 iulie, solicitând avizul instituției, necesar aprobării proiectului. Vego Concept Engineering afirmă, în documentul adresat ministerului, că în 31 mai 2019 a primit din partea instituției un punct de vedere cu privire la condițiile obținerii avizului, depunând în 22 octombrie 2019 cererea de emitere a acestuia.

Firma susține că, în 4 decembrie 2019, i-au fost cerute documente suplimentare, care au și fost depuse, o nouă solicitare de documente suplimentare fiind formulată în 18 decembrie 2019.

Conform Vego Concept Engineering, deși în ședința din ianuarie 2020, cererea sa de emitere a unui aviz se afla pe ordinea de zi, nu a mai fost discutată, alte PUZ-uri fiind discutate, iar cel al sectorului 2 fiind și aprobat. Avizul nu a fost acordat nici la ședința din 19 februarie 2020 deși verbal existase o confirmare că acesta a va fi emis, cu anumite condiționări.

Noi cereri din 19 martie și din 14 mai de depunere a unor documente suplimentare au fost formulate, ultimul set de completări fiind depus în 26 mai, moment din care MLPDA nu a mai făcut nicio comunicare șu nu a emis nici avizul deși au trecut mai mult de 30 de zile.

Firma susține că a îndeplinit toate cerințele și cere Ministerului Lucrărilor Publice să dispună cu celeritate emiterea avizului necesar finalizării proiectului. Invocând normele metodologice ale Legii pentru amenajarea teritoriului și urbanism, afirmă că orice întârziere ”afectează mediul investițional și administrația publică locală”: ”Putem afirma cu certitudine faptul că orice întârziere în ceea ce privește avizarea documentației de urbanism pentru Sectorul 1 ”se traduce într-un prejudiciu adus administrației publice locale, prin imposibilitatea de a beneficia de veniturile provenind din taxele și impozitele generate de investițiile a căror realizare depinde de avizarea Planului Urbanistic Zonal Coordonator al Sectorului 1”, a transmis firma.

Și Primăria Sectorului 1 s-a adresat Ministerul Dezvoltării, susb semnătura primarului Dan Tudorache și a arhitectului-șef, cerând să îngtreprindă demersurile necesare eliberării avizului. Totodată, Asociația Cartier Pădurea Băneasa a anunțat recent, după o întâlnire cu primarul Daniel Tudorache, că a decis sa susțină PUZ Coordonator prin cerere de interventie in cadrul procesului de anulare a Planului Urbanistic Zonal intentat de mai multe asociatii.

”Nu susținem PUZ-ul coordonator în integralitate pentru că nu cunoaștem detalii din alte zone, ci susținem doar ceea ce cunoaștem: Cartierul Pădurea Băneasa”, afirmă reprezentanții asociației. Ei susțin că, potrivit celei mai recente variante a planului, ”nu mai există niciun dubiu privind regimul de înălțime”, maxim P+4 etaje în zona de blocuri și  P+2 etaje pentru zona de case.

Citește și: Un caz de COVID-19, confirmat la Primăria Sectorului 1

În 27 mai, Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei, anunța: ”Tribunalul București a suspendat astăzi avizul de mediu pentru PUZ sector 1, prin care deveneau construibile părți din Parcul Herăstrău, din Pădurea Băneasa și alte spații verzi din sectorul 1. Acțiunea a fost inițiată de 5 ong-uri: Asociația Salvați Bucureștiul, Fundația Eco-Civica, Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi, Asociatia Cartierul Rezidential Drumul Stegarului – Odai și Asociația Protecția Lacului Băneasa”. Decizia era executorie, fiind luată  în contextul acțiunii inițiate de ONG-uri în instanță împotriva Planului Urbanistic Zonal, despre care afirmă că pune în pericol mai multe zone verzi, inclusiv Pădurea Băneasca, zone care devin contruibile.

”Prin acest PUZ, se trece Pădurea Băneasa din intravilan în extravilan, ceea ce înseamnă că nu se va mai tăia niciun pom. Eu salvez pădurea”, a declarat atunci primarul sectorului 1 Dan Tudorache. ”Eu nu mai vreau să se construiască în Pădurea Băneasa!”, a susținut primarul.

Tudorache a precizat că firma care a realizat Planul de Urbanism Coordonator al Sectorului 1, Vego Concept Engineering, și-a oferit gratuit serviciile și că o astfel de ofertă nu putea fi refuzată. El a susținut că Vego Concept Engineering a realizat astfel de proiecte și pentru alte sectoare ale Capitalei. Întrebat atunci dacă firma are alte contracte cu Primăria pe care o conduce, edilul a negat.