Primăria Sectorului 1 va cheltui aproape 76 de milioane de lei pe tablete cu care elevii, izolați la domiciliu, să ia lecții în mediul online. Dar nu în zilele următoare – în timpul stării de urgență care tocmai s-a prelungit – ci în cursul unor eventuale pandemii viitoare.
PNL Sector 1 anunța încă din primele zile ale lunii aprilie că administrația primarului Daniel Tudorache se pregătește să cheltuiască sume uriașe – de ordinul zecilor de milioane de lei – pe tablete pe care să le împartă tuturor elevilor din sector, sub pretextul că astfel îi va ajuta pe cei mici să ia lecții de acasă, în timpul stării de urgență.
În primele momente, cu greu am înțeles cum ar putea administrația Sectorului 1 să facă asta. Pe de o parte, pentru o astfel de cheltuială majoră, administrația avea neapărat nevoie de girul Consiliului Local din sector. Or, pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu din februarie, martie și aprilie, nu s-a aflat în niciun moment vreun proiect care să prevadă achiziția de tablete!
Și atunci cum s-a procedat? Ei bine, achiziția de tablete pentru elevii școlilor din Sectorul 1 a fost introdusă – de pe o zi pe alta – ca prevedere într-un proiect de rectificare bugetară. Iar respectivul proiect a fost adoptat.
În acest mod, administrația lui Daniel Tudorache a fost împuternicită să cumpere tablete pentru elevi în valoare de 75.900.000 de lei (aproape 16 milioane de euro).
Președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, spune că achiziția n-are niciun sens.
“Nu s-a luat nicio decizie de a continua anul școlar online. Nimic nu justifică această achiziție. În mod normal, ar trebui să se propună un proiect de hotărâre a Consiliului Local care să includă toată fundamentarea, toate coordonatele, detaliile în baza cărora se va organiza licitația – inclusiv numărul de copii care vor beneficia de tablete. Nu am auzit nimic despre așa ceva. În proiectul de rectificare bugetară, la punctul cu tablete, în cele 4 paragrafe explicative se menționa doar că vor fi cumpărate pentru toți copiii din sector, fiind bugetată suma de 76 milioane de lei”, a precizat Sebastian Burduja.
În aceste condiții, l-am intrebat și pe primarul Daniel Tudorache dacă va merge mai departe cu această achiziție. Și dacă da, de ce dă atât de mulți bani pe tablete.
“Vă poate răspunde directorul de la Școli (al Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și a Unităților Sanitare Publice – n.n.). Bănuiesc că se va da drumul la o licitație care va dura conform legii. Nu se ocupă Situațiile de Urgență. E pe Direcția de Școli.
Va fi o licitație, care se va desfășura conform legii. Și va ține mai mult decât tot ce e pe urgență”, a explicat Daniel Tudorache.
Cu alte cuvinte, din înțelegerea noastră, dacă situația curentă de urgență nu se prelungește, elevii au toate șansele să primească tabletele abia în timpul vacanței sau pentru anul școlar viitor.
L-am întrebat pe primarul Sectorului 1 și dacă s-a gândit să ia aceste tablete de la un operator de telefonie, în condițiile în care unii dintre elevi s-ar putea să nu aibă Internet acasă.
“Va fi o licitație și va câștiga cea mai bună ofertă. Dar da, dorim ca tableta să conțină și acea cartelă, astfel încât să poată fi contectată la Internet fără ca părintele sau elevul să plătească ceva. Se va trece în caietul de sarcini. Va fi o alternativă la învățământul la clasă. Acum am văzut ce înseamnă să stea copiii acasă. Nu știm ce va fi la toamnă. Multă lume spune că această pandemie ar putea să revină. Noi luăm măsuri de precauție. Pentru că un copil nu poate sta mult acasă fără să facă școală”, a mai spus Daniel Tudorache.
Primarul Sectorului 1 a inițiat acest proiect în urma discuțiilor cu directorii școlilor din Sectorul 1, care vor să țină lecții online și care au semnalat că nu toți elevii aveau acces la o tabletă sau la un calculator cu care să poată participa.
Pe de altă parte, Sectorul 1 este cunoscut ca fiind cel mai prosper sector al Capitalei și, mai mult ca sigur, mare parte din familiile care locuiesc aici au deja cumpărate laptopuri, tablete pentru copii. Și atunci de ce această risipă inutilă, în condițiile în care sistemul sanitar, de exemplu, are nevoie ca de aer de dotări pentru trecerea cu bine a pandemiei?