Şase cabinete stomatologice şcolare, unul pentru fiecare sector, s-au redeschis în București

702

Şase cabinete stomatologice şcolare, câte unul în fiecare sector al Capitalei, au fost redeschise începând de astăzi. Programul de funcţionare al celor şase cabinete stomatologice este 8,00 – 15,00, în zilele de luni, miercuri şi vineri, şi 11,00 – 18,00, în zilele de marţi şi joi, anunță Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Activitatea în cabinetele stomatologice redeschise se derulează cu asigurarea tuturor măsurilor necesare pentru protejarea sănătăţii copiilor şi cadrelor medicale, în contextul pandemiei de COVID-19, se precizează în comunicat.

Şcolile unde elevii din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din Bucureşti pot merge pentru a-şi rezolva problemele stomatologice, precum şi numerele de telefon la care se pot face programările sunt: Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” din Sectorul 1 (tel: 0752.154.701), Colegiul Naţional “Cantemir Vodă” din Sectorul 2 (tel: 0752.263.601), Şcoala Gimnazială Nr. 20 din Sectorul 3 (tel: 0751.191.901), Şcoala Gimnazială Nr. 79 din Sectorul 4 (tel: 0754.206.301), Colegiul Tehnic “Dumitru Moţoc” din Sectorul 5 (tel: 0753.123.901), Şcoala Gimnazială Nr. 174 “Constantin Brâncuşi” din Sectorul 6 (tel: 0753.157.701).

Potrivit ASSMB, în aceste cabinete stomatologice şcolare, copiii pot beneficia de tratamente precum sigilări, detartraje, tratament carii, extracţii dentare, în toate situaţiile intervenţiile fiind gratuite.

În aceste cabinete este obligatorie respectarea unui interval de cel puţin 20 de minute între pacienţi. Alte reguli sunt: anunţarea persoanei care solicită programarea, ca pacientul (copilul) să vină însoţit de un singur reprezentant legal/aparţinător; informarea pacienţilor/reprezentanţilor legali ai pacienţilor cu privire la noile reguli privind procedurile adoptate la nivelul cabinetului, prin telefon; afişarea măsurilor şi a procedurilor de protecţie la intrarea în cabinetul stomatologic, inclusiv a măsurilor de distanţare socială pentru a se asigura că toţi pacienţii care intră în cabinet le respectă; pacienţilor şi reprezentanţilor legali ai acestora li se va comunica respectarea măsurilor de protecţie anti-COVID-19 şi li se vor pune la dispoziţie dezinfectanţi pe bază de alcool 60-95%.

Citește și: Primăria Sectorului 1 așteaptă oferte pentru construcția ”celui mai modern spital de urgență din București”, investiție de 500 milioane euro

Totodată, personalul medical are obligaţia de a efectuarea un triaj epidemiologic telefonic centrat pe identificarea eventualelor semne clinice ale infecţiei cu SARS-CoV-2 (tuse, febră, dureri în gât, dificultăţi de respiraţie), precum şi pe riscul de a fi infectat (persoane aflate în autoizolare/carantină, contacţi ai acestora sau contacţi ai persoanelor cu semne caracteristice infecţiei cu SARS-CoV-2).

De asemenea, însoţitorul/aparţinătorul se va supune aceloraşi reguli/proceduri ca şi pacientul; atât pacientului cât şi însoţitorului li se va măsura temperatura în zona frunţii înainte de intrarea în cabinetul stomatologic.

În cazul în care temperatura este sub 37,3 grade Celsius, pacientul şi, după caz, însoţitorul pot intra în cabinet, iar dacă nu au mască, li se înmânează una.

Dacă temperatura este peste 37,3 grade Celsius, se reia măsurarea acesteia şi dacă valoarea se menţine, se va renunţa la programare.