Sectorul 1 al Capitalei, fără plan urbanistic de 20 de ani. Arhitectul-şef Olivia Ciobanu: Constituie o necesitate de valoare maximă

668

În anul 2000, teritoriul Sectorului 1 a fost reglementat prin Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului Bucureşti, numai că – de atunci – cei implicaţi într-un proiect cu beneficii indiscutabile pentru cetăţenii sectorului duc o muncă de Sisif. În toţi aceşti ani, peste 650 de documentaţii de urbanism au fost iniţiate, avizate şi aprobate, numai că Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 rămâne, încă, pe masa de lucru.

Olivia Ciobanu, arhitectul-şef al Primăriei Sectorului 1, spune că acest Plan Urbanistic Zonal de o importanţă covârşitoare este, pur şi simplu, blocat din cauza unor demersuri care au ca scop tocmai dezinformarea locuitorilor.    Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) constituie ”o necesitate de valoare maximă” şi, mai spune Olivia Ciobanu, ”cetăţenii sectorului trebuie să fie informaţi corect pentru a avea imaginea de ansamblu a acestui proiect de anvergură”.

Însă, tocmai din cauza întârzierilor nejustificate şi a faptului că totul pare a se transforma într-o tentativă zadarnică de a oferi locuitorilor Sectorului 1 zone care să beneficieze de o infrastructură adecvată şi de construcţii ridicate conform unui plan dinainte stabilit, şi nu alandala, investitorii pregătiţi să acţioneze nu pot face niciun pas.

Citește și: Dan Tudorache și funcționarii de la Sectorul 1 mai au puțin și vor planta gazon și pe zăpadă

”Restricţiile şi condiţionările impuse de zona în care se află terenurile respective vor fi respectate. Înţelegem, prin asta, zonele de protecţie ale monumentelor istorice trasate – care vor fi trasate în funcţie de arealul de vizibilitate -, zonele cu potenţial arheologic care impun cercetare şi/sau descărcare arheologică, zonele afectate de reţelele edilitare majore. Şi mă refer la, printre altele, la apeducte sau linii electrice subterane”, a declarat Olivia Ciobanu pentru gandul.info.   Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1, în pofida celor declarate de cei care nu susţin o astfel de documentaţie, ar aduce beneficii incontestabile la nivelul cetăţeanului din sector.

”Acesta va putea să obţină o imagine completă cu privire la ceea ce poate să construiască pe teren, ce restricţii şi condiţionări are şi ce avize îi sunt necesare. Va putea obţine toate informaţiile prin simpla solicitare a unui Certificat de urbanism. Cum Zona de Nord a Sectorului 1 nici măcar nu beneficiază, azi, de o infrastructură şi edilitară minimă, P.U.Z. oferă suportul dezvoltării tuturor reţelelor necesare, ceea ce ar avea ca rezultat terenuri construibile în cele mai bune condiţii”, asigură Olivia Ciobanu.