Nicuşor Dan câştigă un nou proces cu Primăria Capitalei

558

Tribunalul București a admis acțiunea în instanță înaintată de Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, și a suspendat o autorizație de construire emisă pe malul Lacului Floreasca din Capitală și PUZ (plan urbanistic zonal) Inel Median în ceea ce privește malul Lacului Floreasca.

„Tribunalul București a suspendat autorizația de construire emisă pe malul Lacului Floreasca (str. Moeciu nr. 1) și PUZ Inel Median în ceea ce privește malul Lacului Floreasca.

„Acțiunea a fost inițiată de Asociația Salvați Bucureștiul, Fundația Eco Civica, Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului și Asociația Orașul Verde împotriva Consiliului General, al Primăriei Generale, a Primarului Sectorului 1 și a beneficiarilor autorizației (dosar 8656/3/2020).

În anul 2013 Sorin Oprescu a propus și Consiliul General a votat un PUZ pentru inelul median în zona de nord. A fost un pretext pentru a mări coeficienții urbanistici pe mai multe terenuri adiacente, inclusiv pentru a transforma spații verzi în construibile. Fâșia de spațiu verde de protecție a Lacului Floreasca a fost redusă de la 50 m la 10 m pe unele porțiuni.

Citește și: Sfaturile primarului Dan Tudorache către cei ce revin la serviciu: regulament, dezinsecție, termoscanner

Schimbarea destinației spațiului verde, adică trecerea din spațiu verde în construibil, este ilegală. Acesta a fost principalul motiv invocat de asociații.

Primarul Sectorului 1 a emis autorizație de construire la 10 metri de Lacul Floreasca în baza PUZ-ului”, a arătat Nicușor Dan.

Nicușor Dan precizează că decizia Tribunalului Bucurește reprezintă procesul cu numărul 168 câștigat de Asociația Salvați Bucureștiul în chestiuni de mediu, urbanism, construcții, patrimoniu construit.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, dar este executorie, astfel că beneficiarii autorizației trebuie să suspende imediat lucrările de pe malul lacului Floreasca.